v.v. Veendam 1894

Al meer dan 125 jaar voetbal in Veendam!

Veendam1894 verslaat WVV in beker

Veendam 12 september 2021 — Veendam 1894 boekte vandaag een knappe bekeroverwinning op WVV. Aan de eigen Langeleegte werd het 3-1 voor het keurkorps van Wietse de Blois. Klaas Fleurke, vriend van de club, was aanwezig en deed verslag…

De geelzwarten troeven WVV op alle fronten af in bekercompetitie: 3-1!

Veendam 1894-trainer Wietse de Blois was vooraf ook nieuwsgierig naar waar zijn jonge ploeg op dit moment zou staan. ‘We hebben niks te verliezen in deze bekerconfrontatie tegen een klasse hoger spelend team. Ik zie deze wedstrijd gewoon in het licht van de voorbereiding op de competitie. Ik wil mijn jonge spelers, die bijvoorbeeld net geen hele wedstrijd aankunnen, na 75 minuten kunnen wisselen.’ In de vorige bekerwedstrijd tegen zaterdag tweedeklasser Gorecht (2-2) was de gemiddelde leeftijd van de geelzwarte formatie 18,5.

Er waren meer mensen op dit bekerduel afgekomen om te kijken hoe tweedeklasser Veendam 1894 het tegen eersteklasser WVV zou doen. Hoe zouden op dit moment de krachtsverhoudingen zijn tussen beide Oost Groninger voetbalclubs? De bezoekers op De Langeleegte zijn deze middag nieuwsgierig naar het gebodene op het veld. Hoe staat de vlag er op het voetbaltechnische gedeelte bij beide historische voetbalverenigingen nu bij.

Na afloop zou je op basis van wat iedereen gezien heeft, kunnen concluderen dat de Winschoter Roos voetballend ietwat aan het verwelken is, terwijl in de Parkstad de jonge bomen eventjes tot in de voetbalhemel reiken. De overwinning van de Veendammers was even knap als verdiend. Of zoals teammanager Alex Langeland het verwoordde: ‘De ene week zal het top zijn, de andere week misschien weer flop. Het is maar net hoe dit jeugdige team hiermee omgaat.’

In de eerste helft van de wedstrijd gebeurde er niet al te veel opwindends. WVV leek een licht optisch overwicht te hebben, maar was zelden écht dreigend. Veendam 1894 daarentegen kwam er wel enkele keren dreigend uit. In de beginfase leverde dat een paar grote kansen op, waarbij met name Robin Mik de 1-0 op zijn schoen had. Jammerlijk verdween zijn inzet hoog over. WVV drong verder aan zonder echt gevaarlijk te worden. De Winschoters dwongen een aantal corners af, zonder dat het publiek uitgespeelde mogelijkheden telde. De geelzwarten bleven in de omschakeling veel dreigender. Gegroepeerd als een trekharmonica trad het de hoger aangeslagen tegenstander als één team tegemoet. Samen aanvallen, samen verdedigen. De veldbezetting was uit het boekje. Collega fotograaf Bert Woltjes, die al sinds 1983 voetbalfoto’s maakt en dus recht van spreken heeft, vond dat WVV verdedigend wel ‘aardig stond’. Hij zag dat op slag van rust WVV na een uitbraak tot scoren kwam. Jessy Veit trof namens de Winschoters de roos. Hoe zou de jeugdige brigade van Veendam 1894-oefenmeester De Blois hierop reageren? Het was namelijk op een psychologisch uiterst slecht moment.

Het enige juiste antwoord volgde na de hervatting. Hoewel? Jeremy van Dijk ontving kort na de thee van scheidsrechter Schram een gele prent. Heel even leek de arbiter de aandacht op zich te vestigen, maar indringend fluitend leidde hij de verder sportieve confrontatie toch naar een goed einde. De kans dat Veendam zich voorbij WVV zou voetballen, leek een stuk kleiner te worden toen sterkhouder én aanvoerder Leon Kuiper geblesseerd het veld moest verlaten. Toch weerden de nog jongere invallers zich kranig en toonden de geelzwarten als team veerkracht. Uit een knap afgedwongen hoekschop, genomen door een van de uitblinkers in dit duel: Ryan de Bruijn, kopte de interim-aanvoerder Jeremy van Dijk bij de tweede paal heel beheerst de gelijkmaker binnen. Het was diezelfde Van Dijk die met een uitstekende dieptepass even later spits Jeffrey Peters aan het werk zette. De ingevallen, razendsnelle aanvaller wist er wel raad mee. Hij zette door en wist twee Winschoter verdedigers van zich af te schudden om daarna uiterst koelbloedig in de verre hoek raak te schieten. De Veendam-aanhang keek z’n ogen uit. Wat gebeurde hier? De tweedeklasser op voorsprong tegen een hoger aangeslagen tegenstander? De eersteklasser zou toch wel orde op zaken stellen? Die intentie was er zeker. Voorzichtig en soms omzichtig werd er aangedrongen. Veendam-doelman Thijs Graver had het bij hoge ballen soms moeilijk, maar stond daarna steeds op de goede plek. WVV produceerde slechts enkele afzwaaiers. Twee keer waren de in het wit spelende gasten dichtbij de gelijkmaker. Een kopkans ging nét naast en een schot nét over. In de slotfase werd wederom Jeffrey Peters het goudhaantje. In de omschakeling werd hij vanuit het achterveld aangespeeld. Hij startte vanaf eigen helft, omspeelde zeer bekwaam de doelman van WVV en schoot de wedstrijd in het slot. De definitieve knock-out van de zwaargewichten versus de lichtgewichten. Jong tegen ervaring. Het was een zeer effectieve invalbeurt voor de 21-jarige rappe aanvaller. De jonge Veendammer ploeg speelde de wedstrijd daarna heel volwassen uit. Iets waar alle Veendam-volgers alleen maar bewondering voor konden hebben.

De analyse was na afloop in het feestende Veendammer kamp glashelder. Veendam-trainer Wietse de Blois hierover: ‘Het is een verdiende overwinning. Ik ben trots op mijn jeugdig elftal. Niet alleen over het resultaat ben ik meer dan tevreden, nee, ook over de uitvoering van het technische gedeelte en het tactische plan. En al helemaal hoe we als team geopereerd hebben!’ Ook doelpuntenmaker Jeffrey Peters kijkt met een zeer tevreden gevoel terug op zijn inbreng. Hij blikt terug op zijn fraaie treffers: ‘Hoe het kan dat ik zo supersnel ben? Ha, ha, dat zit in de genen!’

Natuurlijk weet je niet hoe het de volgende week zal gaan. Wat wel zeker is, is dat de moraal aan Veendammer zijde groter is dan die aan de kant van de Winschoters. Waarvan akte!

Dit bericht van Klaas Fleurke en nog meer foto’s zijn te vinden op zijn facebookpagina