v.v. Veendam 1894

Al bijna 125 jaar voetbal in Veendam

Veendam 1894 toont ware gezicht!

Veendam, 17 december 2018 — Na een warme zomer en een zachte herfst was het afgelopen zondag eindelijk zover… Koning Winter liet voor het eerst van zich spreken en kleurde het sportpark aan de Langeleegte volledig wit met een fraai pak sneeuw. Uiteraard een prachtig gezicht, maar de laatste thuiswedstrijd van Veendam 1894 (HSC kwam op bezoek) stond hierdoor wel op losse schroeven. Reden voor de vrijwilligers van Veendam 1894 om zoveel mogelijk mensen met sneeuwschuivers te mobiliseren om het kunstgrasveld sneeuwvrij te maken. Met vereende krachten is deze klus geklaard en kon er, als één van de weinige wedstrijden dit weekend, om 14.30 uur worden afgetrapt. De mannen van trainer/coach Jouad Boufarra stelden de vele vrijwilligers die deze wedstrijd mogelijk hebben gemaakt niet teleur. Veendam 1894 wist HSC middels doelpunten van Kolder (3x) en Cijntje (1x) met 4-1 te verslaan en voert nu zelfs de ranglijst aan in de 3e klasse B. Hierbij moet echter wel de kanttekening worden geplaatst, dat naaste belager Annen een wedstrijd minder heeft gespeeld.

 

Trotse trainer

Trainer Boufarra van Veendam 1894 was na afloop uiteraard zeer content met de overwinning, maar had nog meer lovende woorden over voor de club als geheel. “Er deed zich iets voor wat ik in meer dan 20 jaar trainerschap nog niet eerder heb meegemaakt”, aldus de oefenmeester. “Ik wil het niet overdrijven, maar bagatelliseren is het andere uiterste. Want dit was heel bijzonder, naar mijn mening althans”. Hiermee sprak Boufarra zijn bewondering uit over alle vrijwilligers die de kou trotseerden en het veld bespeelbaar hebben gemaakt.

 

Essentie van een vereniging

Volgens de aimabele trainer van Veendam 1894 is dit de essentie van het verenigingsleven, waarvoor hij graag zijn dank uitspreekt: ”Wat het extra bijzonder maakte was het feit dat het om een ‘last-minute-oproep’ ging. En als je dan ziet hoeveel mensen er gemobiliseerd kunnen worden in zo’n kort tijdsbestek!? Daar neem ik heel diep m’n pet voor af. Bijna 125 jaar geleden bedachten een aantal mensen een middel om een paar keer in de week bij elkaar te komen en te socialiseren (lees: verenigen). Het middel was het voetbalspel, maar dat had net zo goed klaverjassen, sjoelen of stijldansen kunnen zijn. M.a.w. voetbal is het middel en VERENIGEN  is het doel. Dat heb ik vandaag van heel dichtbij mogen aanschouwen en is in mijn optiek de essentie van het verenigingsleven in een notendop”.

 

Foto’s: Ans Heins en Jan Brongers