v.v. Veendam 1894

Al bijna 125 jaar voetbal in Veendam

Veendam 1894 periodekampioen!

Zaterdag 12 mei 2018 – Veendam 1894 periodekampioen!

Afgelopen donderdag stond de inhaalwedstrijd HSC – Veendam 1894, in de 3e klasse B op het programma. Veendam 1894 kon hierin de titel in de tweede periode veroveren. Dit gebeurde dan ook: op Hemelvaartsdag werd HSC op overtuigende wijze verslagen, het werd maar liefst 0-7.

Het behalen van de periodetitel kan bestempeld worden als prestatie van formaat, mede gezien het feit dat de Veenkolonialen begin november 5 nederlagen in 6 wedstrijden hadden geleden. Daardoor stonden ze troosteloos onderaan. In de volgende 17 wedstrijden verloor de ploeg nog maar één keer, wat de huidige stabiliteit van de ploeg laat zien. Voetballend is het lang niet altijd oogstrelend, maar de enorme teamgeest en strijdvaardigheid maakt Veendam 1894 tot een moeilijk te kloppen ploeg, die defensief goed georganiseerd is. Daarnaast bezit de selectie een aantal spelers die regelmatig in staat zijn gebleken om een doelpunt te maken of voor te bereiden.

Veendam 1894 trad aan zonder Johnny Niemeijer. Die was geschorst, geblesseerd en op vakantie. Daardoor kwam er een plek vrij voor “good old” Koen Kroon, die in de spits begon. Hierdoor zakten Marnix Kolder en Dionis Berisha een linie terug. De captain van Veendam (Marnix Kolder) was vijf dagen eerder afwezig in de derby tegen Wildervank, maar kon nu weer zijn opwachting maken en zijn jacht op de topscorers titel in 3B vervolgen. Na exact 10 seconden raakte Koen Kroon in een ongelukkig duel op de middenlijn geblesseerd. Het was de eerste en laatste actie van deze middag voor Kroon, want hij moest direct vervangen worden. Een domper voor Veendam, maar vooral voor Kroon zelf natuurlijk. Winston de Jonge (speler van O17-1) was zijn vervanger.

Op jacht naar de periodetitel kwam Veendam scherp uit de startblokken. Al na 5 minuten was het raak, een korte combinatie aan de rechter kant tussen Jeremy van Dijk, Dionis Berisha en Angelo Cijntje resulteerde in een afgemeten voorzet van de laatstgenoemde. Wie anders dan Marnix Kolder kopte de bal gedecideerd achter de doelman van HSC. In de 40 minuten daarna was Veendam de baas op het veld, met goed positiespel, veel uitgespeelde kansen en een aantal mogelijkheden. De voorsprong werd echter op slag van rust pas verdubbeld. Kolder gaf een uitstekende steekbal op de Jonge, die zijn waarde als invaller bewees en oog in oog met de keeper koelbloedig bleef: 0-2.

In de 2e helft was het na 10 minuten over en uit voor HSC. In de 48e minuut werd Cijntje gevloerd in het strafschopgebied en de scheidsrechter wees terecht naar de stip. Kolder maakte z’n tweede van de middag. Zeven minuten later was het alweer raak, een goede dieptepass van Chesney van Dijk op Kolder die op zijn beurt een afgemeten voorzet op de Jonge gaf. De “Benjamin” van het veld controleerde knap met de borst en ronde beheerst af: 0-4. Daarna volgden de 0-5 van Cijntje op aangeven van Kuiper en de 0-6 van Kolder, die mocht aanleggen voor z’n tweede strafschop en daarmee zijn hattrick completeerde. Ook Winston de Jonge maakte zijn hattrick, na opnieuw een assist van Kolder waarmee de 0-7 op het scorebord kwam te staan. Hierna volgden er nog 2 wissels. Doelman Hindrik Snijders werd gewisseld voor Bart Smeenge. De keeper van O19-1 is het hele seizoen beschikbaar om als reserve keeper te fungeren en verdiende dit gebaar van waardering daarom ook. En daarnaast kwam Martijn Rosies (O19-1) erin voor Lorenzo Langeland. In beide gevallen te danken aan medespelers Marvin Haan en Nick Pepping, een geweldig gebaar van deze 2 “oudjes”!

Met deze klinkende zege is de periodetitel dus een feit. Een prachtige prestatie van Veendam 1894, waarbij niet alleen de complimenten uit gaan naar de spelers, maar ook naar de staf onder leiding van Jouad Boufarra. Bij terugkomst aan de Langeleegte werden de spelers en staf door het bestuur en vrijwilligers ontvangen met een compleet verzorgd buffet, waar spelers en staf volop van hebben genoten.

Het bleef die avond nog lang onrustig aan de Langeleegte…….