v.v. Veendam 1894

Al meer dan 125 jaar voetbal in Veendam!

Pelikaan S maatje te groot voor Veendam 1894 in beker

Veendam, 19 september 2021 — Veendam 1894 heeft zich helaas niet weten te plaatsen voor de knock-outfase van het bekertoernooi. Na de knappe zege op WVV van vorige week, werd zaterdagavond met 0-4 verloren van Pelikaan S. Dat is geen schande, aangezien de ploeg van trainer Jan Schulting actief is in de 1e klasse en kan putten uit een ervaren selectie van voetballers die hun sporen ruimschoots hebben verdiend in zowel de top van het amateurvoetbal als het betaalde voetbal.

Klaas Fleurke was aanwezig en deed verslag…

De ene voetbalweek is de andere niet. Veendam 1894 kon aan De Langeleegte niet nogmaals voor een stunt zorgen. Zaterdageersteklasser Pelikaan S was in een eenzijdige bekerwedstrijd te sterk voor het gehavende team van trainer Wietse de Blois. Zoals eigenlijk wel te verwachten viel. Liefst een viertal basisspelers moest in de late zaterdagnamiddag van 18 september verstek laten gaan. ‘Aan anderen te laten zien dat ze volwaardige stand-ins kunnen zijn,’ aldus de Veendammer oefenmeester vooraf optimistisch. ‘Maar we zijn bij lange na niet op volle oorlogssterkte.’

De geelzwarten konden niet veel meer dan tegenhouden en loeren op een succesvolle tegenstoot. Het was in de beginfase veelal eenrichtingsverkeer richting Veendam-doelman Thijs Graver. Toch kwamen de gastheren er enkele keren gevaarlijk uit. Het bleef evenwel bij een schaarse counter. De sterk spelende linksbuiten van de gasten uit Oostwold (Westerkwartier) Joshua Sion (zoon van oud-FC Groningen-speler Romano Sion), opende na 20 minuten de score. Met een intikkertje bij de tweede paal tekende hij voor de 0-1. Na een half uur spelen schoot Fabian Stevens namens de formatie van coach Jan Schulting van afstand. In de rebound waren de gasten attent. De treffer werd echter wegens buitenspel geannuleerd. Kort voor rust leek Veendam 1894 zowaar twee keer dichtbij de gelijkmaker. Dinand de Jonge dook beide keren zeer dreigend op voor de doelman van de roodwitten. Helaas kon de zeer jonge, talentvolle aanvaller net niet vol doorhalen.

Tien minuten na de pauze scoorde de ploeg van trainer Jan Schulting uit een kluts de 0-2. Jan Hooiveld gaf het laatste tikje. Daarmee viel de wedstrijd eigenlijk in het slot. Ondanks dat Jeffrey Peters voor de Parkstedelingen na de thee zijn opwachting mocht maken. Ook hij brak een aantal keren gevaarlijk door de laatste linie van de gasten, maar meer dan wat plaagstootjes waren het niet. Nadat de al eerder genoemde Joshua Sion in de zestien was gevloerd en de scheidsrechter terecht naar de stip wees, tekende de aanvoerder van Pelikaan S, Fahim Bellghroub, voor de definitieve genadeklap: 0-3. Het was in de 56ste minuut maar iedereen had wel in de gaten dat de thuisploeg niet bij machte was het tij te keren. Toch had het veelzijdige talent Ryan de Bruijn de aansluitingstreffer voor de gastheren kunnen maken. Hij kapte zich met een knappe actie vrij in het vijandelijke strafschopgebied, maar krulde de bal net naast de verkeerde kant van de paal. Een afgeslagen corner aan de andere kant betekende de uiteindelijke eindstand. Johnny de Vries werkte namens de Oostwolders de bal tegen de touwen: 0-4.

Na afloop was de ervaren trainer Jan Schulting van de gasten, die ook nog eens een BV Veendam-verleden had, behoorlijk weemoedig. Vooral toen ik hem vroeg naar de tijd dat hij zelf aan het technische roer stond bij de profclub aan De Langeleegte. Dat er volgens insiders onder zijn leiding in de periode 1994-1997 het beste voetbal ooit werd gespeeld door de geelzwarten. ‘We zaten als technische staf aan dezelfde kant waar we nu ook zaten. Maar inderdaad, wat speelden we destijds goed. Ik had ook uitstekende voetballers. Wiekens haalde ik bijvoorbeeld naar achteren. Mac Andrew, Prinsen, Oosting, Slor, Radomski, Meijer en Ilie posteerde ik in de punt op het middenveld. Een goed voetballend elftal. Jammer dat het later niet doorging met dat hoofdklasse-verhaal. Ik zou trainer worden, maar was bijzonder aangeslagen toen die doorstart uiteindelijk niet doorging. Kun je je voorstellen hoe de echte Veendamsupporters dat in 2013 moeten hebben gevoeld.’

‘Er spelen nu in dit team van Pelikaan S een paar voetballers met een Veendam-verleden. Jelle Wagenaar deed vandaag niet mee en Angelo Zimmerman viel na rust in.’ Over de wedstrijd, die eigenlijk geen echte wedstrijd was, zei Schulting het volgende: ‘Voor ons stond er eigenlijk al niets meer op het spel. We wonnen van Gorecht met 2-0 en van WVV met 3-0, zodat we bij voorbaat al door waren in de beker. We wilden er daarom graag een open wedstrijd van maken. Een lekkere wedstrijd op echt gras met van beide kanten aanvallend voetbal. Toch kan ik er wel respect voor opbrengen dat Veendam 1894, als underdog, achterover gaat leunen en vanuit een gesloten verdediging op de counter loert. En dat deden ze af en toe best knap. Het had zomaar bij rust 1-1 kunnen zijn. In de competitie treffen we straks ook teams die inzakken en ons het initiatief laten. Wij met onze kwaliteit moeten daar dan de oplossing in vinden en er doorheen spelen. Toch vind ik dat mijn ploeg de dominantie in deze wedstrijd in meer goals had moeten omzetten.’

Daarna ging Jan Schulting even in gesprek met Willie Sagel en Gerard Roemeling, die als oud-Veendamsupporters ook bij deze bekerconfrontatie aanwezig waren. Hij haalde herinneringen met ze op. Ook oud-SC Veendamsemiprofspelers Jan Lubben en Wout Bosman werden aan De Langeleegte gespot.

Wordt vervolgd. Volgende week zondag de competitieouverture tegen ASVB op het heilige gras van De Langeleegte. Een nieuwe week met weer nieuwe kansen voor de boys van Veendam 1894-trainer Wietse de Blois.