v.v. Veendam 1894

Al meer dan 125 jaar voetbal in Veendam!

Interview met Anne Semplonius

Veendam, 16 september 2022 — Anne Semplonius is vanaf dit seizoen de nieuwe hoofdtrainer van Veendam 1894. De 30-jarige oefenmeester ging in gesprek met Klaas Fleurke over zijn achtergrond, ideeën en ambities. Lees hieronder het gehele interview met de nieuwe trainer van Veendam 1894.  

Wie is Anne Semplonius?

‘Ik ben Anne Semplonius, dertig jaar inmiddels. Ik ben geboren in Friesland, Sint Nicolaasga. Een jaar of tien geleden ben ik verhuisd naar Groningen om daar te gaan studeren. Vanaf dat moment ben ik teams gaan trainen. Iets wat ik ook al deed in Sint Nic. Een seizoen bij Gorecht, twee jaar bij FC Lewenborg. Vervolgens ben ik een jaar op reis geweest naar Australië en Nieuw Zeeland. Na mijn terugkomst heb ik in de Stad ook weer drie seizoenen training gegeven. Ook bij Velocitas. Het waren allemaal A-1-teams. Daarna nog twee jaar bij ONS Sneek. Wederom A-1-elftallen. Ja, en sinds dit jaar hier in Veendam. Deze jaargang inderdaad voor het eerst een klus als hoofdtrainer. Dat is het wat betreft voetbal.

In het dagelijks leven ben ik werkzaam bij EY, voorheen Ernst & Young, een accountancykantoor. Ik heb een universitaire marketingopleiding gedaan. Hiervoor heb ik mijn master gehaald. Wat betreft mijn werk heb ik een soort people-rol. Ik ondersteun bij het aannemen van nieuwe mensen. Het inplannen van teams bij opdrachten. En ik geef begeleiding aan mensen als het in teams even niet lekker loopt. Als ze dus zelf ergens tegenaan lopen. Dat doe ik voor de kantoren Groningen, Utrecht, Zwolle en Arnhem. Ja, dat is een hele klus maar ik doe het samen met nog iemand.’

Waarom heb je voor Veendam 1894 gekozen?

‘Harry Nijboer (bestuurslid technische zaken, KF) belde mij op een gegeven moment of ik mee wilde doen in de sollicitatieprocedure. In het sollicitatieproces. Harry was mij op het spoor gekomen waarschijnlijk via oud-Veendamtrainer Jouad Boufarra. Met hem heb ik namelijk samengewerkt. Bij Gorecht en FC Lewenborg. Zo is het begonnen en is het contact ontstaan. Ik had zoiets van: we kunnen altijd praten. Voor mij was de overgang van zondag naar zaterdag ook interessant. Vanuit de gesprekken kreeg ik een goed beeld. Het is belangrijk dat het fatsoenlijke mensen zijn en dat ze enthousiast zijn om er wat van te maken. Dat, en het feit dat het een jonge groep is. Dat is voor mij als jonge trainer wel een voordeel, denk ik. Deze groep is niet veel ouder dan die ik bij ONS had. Nou ja, die dingen samen waren voor mij doorslaggevend. En natuurlijk niet te vergeten de prachtige accommodatie. Ik heb contact gehad met Jouad. Hij heeft mij niet gepusht, maar vertelde me het reële verhaal van een aantal jaren geleden. Ik heb mijn eigen keuze vervolgens gemaakt.’

Wat voor een trainer/coach kan de Veendam 1894-selectie verwachten?

‘Ik ben een betrokken trainer/coach. Ik heb oog voor de mens. Ik sta voor een energieke manier van trainen. Ik vind het belangrijk dat de intensiteit tijdens trainingen hoog ligt. Dat zijn denk ik wel dingen die mij typeren. Dat ik tijd en aandacht besteed aan spelers en wat hen drijft. Ik wil graag dat de energie er vanaf spat. Toen ik hier begon ik mei/juni hadden we iets van 28 spelers. Op dat moment waren er enkele vacatures in de technische staf: leiders en een trainer voor het tweede elftal. Ik heb alle spelers gesproken en inmiddels zijn de vacatures ingevuld. Twijfelende jongens hebben wij over de streep kunnen trekken. Enkele spelers van elders erbij gekregen en met Mehmet Katircioglu en René Smit als leiders/teammanagers ben ik hartstikke blij. Ook met Vincent van Calker als trainer van het tweede ben ik zeer content. En dit matcht allemaal heel goed met de club.’

Wat zijn je ervaringen tot dusver?

‘Nou, wat ik eerder zei: de staf die we hebben, daar ben ik heel blij mee. Jan Brongers die veel regelt en Luuk Toren als keeperstrainer. Vanuit het bestuur (Harry Nijboer) merk ik dat ze er van alles aan willen doen. Een nieuwe selectiegroep is altijd weer even wennen. Ik wil 1 en 2 als één groep zien. Zodat we deze jongens kunnen binden. Kijk, dan heb je voor jezelf ineens 38 nieuwe spelers. Ze zijn voor jou ook nieuw. Willen even contact maken. Die aandacht geven is best intensief. Nu, gaandeweg komt er een soort splitsing. Die speelt in 1 en die in 2. Dat maakt het iets overzichtelijker. Ik merk dat de groep wel graag wil. Ze staan open voor mijn manier van werken. Ze hebben ook een paar keer een succesbeleving ervaren. Dat helpt natuurlijk. Ook leuk om te doen. Kijk, als je alle oefenwedstrijden zou hebben verloren, was de teneur misschien anders.’

Wat is jouw visie op hoe voetbal gespeeld moet worden?

‘Ik zeg altijd tegen mijn spelers: in mijn beleving is energie belangrijker dan tactiek. Ik wil een ploeg zien die enthousiast voetbal speelt. Die energiek is en een beetje brutaal. Ik wil, naar de omstandigheden het toelaten, zo hoog mogelijk op het veld komen te staan. Dat ze korter in duels zijn en sneller de goal opzoeken. Bij een balverovering wil ik snellere loopacties zien en wil ik zien dat die bal sneller naar voren gaat. Nee, geen balbezit om het balbezit. Ik wil dat er opportunistischer gevoetbald wordt. Het doel is duidelijk vooruit. Precies, zonder te scoren ga je geen wedstrijd winnen. Ik houd van een beetje opportunisme. Het geluk proberen af te dwingen. Al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat het niveau op zaterdag hoger ligt dan op zondag. Kijk, als je op zondag bij de onderste vier eindigt, kun je niet verwachten dat je op zaterdag bovenaan finisht. Het is reëel om te verwachten dat we ook in fases van het seizoen in de onderste regionen terecht gaan komen, echter moeten we het geloof houden om daar steeds weer bij weg te komen. Je heb nagenoeg dezelfde kwaliteit als vorig seizoen. Je kunt van alles willen, maar ben je ook in staat om tegen betere tegenstanders je wil op te leggen? Dat is de vraag. Daarom moeten we een paar spelprincipes helder hebben. Dat als we de bal niet hebben, het veld klein maken. En op het moment dat we de bal veroveren, dat we snel vooruit voetballen. Zodat, los van wat een tegenstander doet, wij flexibel zijn om dat te allen tijde uit te voeren.’

Heb je voor komend seizoen een doelstelling geformuleerd?

‘Ik heb eigenlijk altijd één doelstelling. Iedere wedstrijd proberen te winnen. Kijk, als we nu al met elkaar zouden zeggen: we gaan proberen om ons te handhaven. Dan geef je impliciet eigenlijk al aan dat je verwacht dat je bij de onderste plekken gaat eindigen. Misschien is het wel realistisch, maar om je nu vooraf al in die hoek te drukken. Ik zie het als autorijden. Je wilt ergens naartoe. Waar je heen kijkt, daar ga naartoe. Ik probeer het vizier een beetje omhoog te richten. Ik ben in de veronderstelling dat je – hoe slecht je ook bent – iedere wedstrijd kans maakt om te winnen.’

Zegt de bij club opgestelde visie ten aanzien van het jeugdbeleid jou iets? De drie P’s?

‘Nee, nog niet. Plezier, prestatie en …? Passie? Ja, dat raakt aan onze kernwaarde: energie. De basis is inderdaad plezier in hetgeen ze doen. Dus onbedoeld sluiten we ons hier al bij aan. Of er geen prestatiedoelstelling is? Hoe hoog we op de ranglijst eindigen? Kijk, ik heb wel een paar doelstellingen, maar dat is breder dan te kijken hoe je in de competitie eindigt. Samen met Vincent van Calker willen we zorgen voor een verbinding tussen 1 en 2. Dat de hele groep spelers die we nu hebben, volgend seizoen allemaal doorgaan. We hebben een hartstikke jonge groep en willen iedereen erbij houden. De afgelopen drie jaar hebben ze hier de jeugd steeds vervroegd moeten laten doorstromen. Mijn doel is dat dat volgend seizoen niet meer hoeft. Dus de groep bij elkaar houden en hopen dat spelers die hier in buurt voetballen naar Veendam gaan. Omdat ze zien dat het hier goed gaat. Zo van: daar willen we ook bij horen. Ja, dit is een doelstelling, naast van wat er op het veld gebeurt. Dus dat het randgebeuren ook aantrekkelijk is waar iedereen graag wil bij horen. Een andere doelstelling is dat spelers, op wat voor niveau ze ook zitten, individueel vooruit gaan. We hebben veel jongens tussen de 17 en 23 jaar. Die in mijn ogen allemaal nog stappen kunnen maken. Dit moeten we ook bewerkstelligen. Ook een doelstelling is, los van het eindresultaat, dat we op een manier voetballen die mensen leuk vinden om naar te kijken. En als laatste wil je natuurlijk zo hoog mogelijk eindigen. Tja, en wat dat is? Dat is nu nog moeilijk in te schatten. Er zijn vijf clubs die uit de tweede klasse I komen. Be Quick Dokkum, Kollum, VEV’67, Marum en Zuidhorn. Vier ervan speelden bij de bovenste vijf, zes plekken. Dat zijn goede clubs. En LTC (Assen) heeft ook nacompetitie gespeeld om naar de eerste klasse te gaan. Velocitas (Groningen) heeft ook een heel goede ploeg. Bedum is een grote club en zo kan ik nog wel wat clubs bij langs gaan. Dus ja, je hebt best een uitdagend jaar. Maar kijk naar de eredivisie: RKC Waalwijk bleef er afgelopen jaar ook gewoon in. En Go Ahead Eagles ook. Dat moeten we dus maar gaan proberen. Als team opereren en spelen met veel energie in het elftal.’

Wat is de ambitie van Veendam 1894 voor de toekomst?

‘Met deze groep die we nu hebben, zeg ik: bij elkaar houden. We proberen er in te blijven en vandaaruit stappen maken. Dat is de realiteit van waar we nu staan. Als ik iets verder kijk, zonder nou hoog van de toren te blazen, hoop ik, als we het goed doen, dat spelers van omliggende verenigingen hier ook willen voetballen. Dat ze gaan denken: daar is het te halen. Dat is wel mijn ambitie. Daarom wil ik ook het tweede elftal erbij halen. Dat spelers denken: ik kan het altijd proberen. Zit ik niet bij de eerste elf, dan hoor ik er toch wel bij. Je wordt serieus genomen. Natuurlijk is het daarbij van belang dat spelers er zelf ook iets voor over hebben en persoonlijke ambities hebben. Persoonlijk willen groeien.’

Wat is jouw persoonlijke ambitie en wat drijft je?

‘Dit is een lastige. Zolang dit goed gaat en ik kan spelers motiveren en binden en ik heb het gevoel dat ik iets kan toevoegen, dan wil ik stapjes blijven maken. Ik heb nu UEFA-B. Voor mij is het nu eerst zaak dat ze hier in Veendam ook enthousiast worden. Dat ze gaan denken: we willen hem langer dan een jaar. In samenspraak hebben we voor een jaar gekozen. Ik wil mezelf dit seizoen bewijzen. Het trainerschap een ervaringsvak? Ja, dat klopt. Is Leo Beenhakker als jonge hoofdtrainer hier ook begonnen? Nou, als ik daar eindig, dan teken ik ervoor. Kijk, ik wil me ook graag ontwikkelen en beter worden. Maar eerst wil ik het hier goed doen. En dan ga ik kijken of ik UEFA-A ga doen. Dat trainersdiploma heb je nodig voor een eersteklasser. Dit is m’n eerste klus als hoofdtrainer. Aan de ene kant heb ik weinig ervaring, aan de andere kant heb ik bij de jeugd een jaar of tien ervaring. Waarvan de laatste vijf jaar op divisie-niveau. De spelerskwaliteit bij ONS Sneek was zeker niet lager dan hier. Alleen had ik daar bij de A-1 (JO-19, KF) minder te managen dat hier bij Veendam 1894. Hier hebben we 38 spelers en een staf van een mannetje of zeven. Daar zit voor mij wel een leerproces in.’

Resultaten oefenwedstrijden:
Veendam 1894 – VV Idskenhuizen 3-1
Veendam 1894 – Holwierde 2-0
Be Quick 1887 (zat.) – Veendam 1894 1-1

Bekerwedstrijden:
Veendam 1894 – SC Stadskanaal 2-1
VV Annen – Veendam 1894 1-1
17 september: VV Hoogezand – Veendam 1894

Competitieschema eerste helft seizoen 2022-2023 tweede klasse L zaterdag:
24/9 LTC – Veendam 1894
1/10 Veendam 1894 – Drenthina
8/10 Veendam 1894 – Achilles 1894
15/10 Kollum – Veendam 1894
29/10 Veendam – Be Quick Dokkum
5/11 VEV’67 – Veendam 1894
12/11 Veendam 1894 – Velocitas 1897
19/11 SV Bedum – Veendam 1894
26/11 Veendam 1894 – Be Quick 1887
3/12 SV Oosterwolde – Veendam 1894
21/1 Veendam 1894 – Zuidhorn
28/1 Marum – Veendam 1894

Veendam 1894 speelt haar thuiswedstrijden om 16:30 uur in het stadion De Langeleegte.