v.v. Veendam 1894

Al 125 jaar voetbal in Veendam!

De Langeleegte juicht!

Veendam 1894 promoveert naar de 2e klasse!

10 juni 2019, sportpark de Groenenberg, Glimmen — Ruim 700 toeschouwers, een uitstekende grasmat, een aangename temperatuur, een vrolijke accordeonist en de geur van hamburgers en bier. Het decor voor de allesbeslissende wedstrijd tussen de hoofdmachten van Veendam 1894 en Peize. De Veenkoloniën willen, na een decennium afwezigheid, terug naar de 2e klasse. Peize wil zich handhaven, en zo voor het 12e seizoen op rij in de 2e klasse uitkomen. Het is duidelijk wat de belangen zijn, en wanneer de 25 hoofdrolspelers het veld betreden lopen zij een gele wolk tegemoet. Niet geheel verrassend, want bij belangrijke wedstrijden is dit inmiddels het handelsmerk van de Veendammer aanhang. Opvallend was ook dat het overgrote deel van de aanwezige toeschouwers aan de geel-zwarten toebehoorden. Dat was gedurende de wedstrijd ook te horen…

De eerste helft; eerder druk en de 40e van Kolder

In de eerste 10 minuten is Veendam zoekende. Peize krijgt iets teveel tijd en ruimte in de opbouw. Nadat Veendam besluit om eerder druk te gaan zetten nemen ze vrijwel direct de wedstrijd in handen. Er werden meer ballen veroverd en er werd beter gebruik gemaakt van de ruimte achter de defensie van Peize, waar beurtelings de Jonge, J. Wolthuis, Langeland en Kolder opdoken.
De openingstreffer, in de 17e minuut, werd ingeleid door een geweldige steekbal van Marnix Kolder op Joost Wolthuis. Wolthuis komt oog in oog met de Peize doelman en rondt zeer beheerst af: 1-0. Amper twee minuten later is het rechtsback Serhat Yilmaz die opstoomt, twee tegenstanders passeert en Joost Wolthuis de volgende kans gunt. Laatstgenoemde behoudt het overzicht en schuift de bal voorlangs op de doorgelopen Yilmaz, die de bal eenvoudig binnentikt: 2-0! Veendam 1894 is ontketend en komt steeds vaker in en rondom het stafschopgebied van Peize. Op slag van rust geeft de scheidsrechter een strafschop na een handsbal van een verdediger van Peize. Een koud kunstje voor Marnix Kolder, waarmee ‘de oude meester’ z’n 40e(!) competitiedoelpunt laat aantekenen. Direct daarna is het rust, en zit de zinderende eerste helft erop. Veendam 1894 zit op rozen en de geel-zwarten gaan onder luid gejuich en applaus naar de kleedkamer.

De tweede helft; overleven en de VAR


De 2e helft was een vrij voorspelbare. Peize ging met man en macht op zoek naar een treffer en Veendam stond in de overlevingsmodus, loerend op die allesbeslissende counter. Uiteindelijk was het Peize die in de 58e minuut het net vond: de 3-1 volgde uit een strafschop. Kort daarna kwam het meest besproken moment van de wedstrijd. Dionis Berisha stuurt Winston de Jonge weg, de verdediger van Peize denkt op tijd te stappen voor buitenspel, maar de assistent scheidsrechter laat doorgaan en de Jonge rondt, oog in oog met de doelman, koelbloedig af: 4-1. Ondanks de protesten uit het kamp van Peize werd de goal goedgekeurd en barstte de spelers van Veendam in vreugde uit. Uit de beelden (de wedstrijden van Veendam 1894 worden gefilmd) is gebleken dat het een juiste beslissing was van de arbitrage, en dus een terecht goedgekeurd doelpunt. Inmiddels kon alleen een wonder Peize nog in de 2e klasse houden, want met nog 25 minuten te spelen moesten ze minimaal 3 doelpunten zien te maken. Veendam hield stand, ondanks de tweede tegentreffer in de 85e minuut. Daarmee werd de eindstand bepaald op 4-2: Veendam 1894 promoveert naar de 2e klasse!

Een nieuwe bladzijde

Veendam 1894 viert dit kalenderjaar haar 125jarig bestaan. Het vlaggenschip had de vereniging geen mooier cadeau kunnen schenken dan dit sportieve succes. In het jaar van het eeuwfeest, 25 jaar geleden, promoveerde het eerste elftal ook naar de 2e klasse. Huidig elftalleider Edwin Kort was één van de spelers, evenals de huidige ‘seizoenkaarthouders’ Dick de Jonge en John Kuiper. Voor de families de Jonge en Kuiper extra bijzonder want 25 jaar later staan hun beider zoons op het veld om dit kunstje te herhalen. Alsof het zo moest zijn…

Feest


Na het laatste fluitsignaal barstte het feest los. Op het veld, in de kleedkamer, in de bus en natuurlijk aan de Langeleegte waar de spelers en staf fantastisch werden onthaald. Voorzien van een hapje, drankje en muzikale begeleiding vierden de Veendammers hun welverdiende feest in de kantine. Het werd een mooie, lange en vooral vreugdevolle avond die ons nog heel lang zal heugen. De Langeleegte heeft lang genoeg gehuild. En als er die avond al trainen vielen, dan waren het louter tranen van geluk.